Κυριακή 26 Μαΐου 2013

ΒΙΟΜΕΤ: Σε λειτουργία το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο



Το είχαν εξαγγείλει και την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου το έκαναν πράξη. Οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής άνοιξαν τις πόρτες και πήραν στα χέρια τους το εργοστάσιο. Σε πρώτη φάση θα πουλήσουν το «στοκ» εμπόρευμα, αλλά στόχος είναι σύντομα να διαθέσουν προς πώληση και το πρώτο προϊόν του αυτοδιαχειριζόμενο εργοστασίου τους. «Ελπίζουμε το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε τρέξει την παραγωγή», δηλώνει στο tvxs.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Βιομηχανικής Μεταλλευτικής Μάκης Αναγνώστου. «Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε άλλο. Είμαστε αποφασισμένοι και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να το αφήσουμε. Ήρθε η ώρα της δράσης», τονίζει. Του Παναγιώτη Κωνσταντίνου.
  
Η 12η Φεβρουαρίου αποτελεί μια σημαντική ημέρα για το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο για τους ίδιους τους εργαζόμενους της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, εταιρεία θυγατρική της πτωχευμένης «Φίλκεραμ-Τζόνσον». Οι πόρτες του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου άνοιξαν και πάλι και οι εργαζόμενοι έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους για το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στην Ελλάδα. Εξάλλου όπως αναφέρεται και στο κεντρικό σύνθημα των εργαζομένων «Δεν μπορείτε εσείς; Μπορούμε εμείς».

«Σε επίπεδο συνεταιρισμών έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, αλλά με το πλαίσιο που έχουμε βάλει εμείς είναι η πρώτη προσπάθεια. Πρόκειται για μια συνεργατική επιχείρηση που όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν την ίδια βάση, τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Όλα στο πλαίσιο ισότητας», δήλωσε στο tvxs.gr ο Μάκης Αναγνώστου.


Στη Βιομηχανική Μεταλλευτική, πριν κλείσει το εργοστάσιο, εργάζονταν 70 περίπου άνθρωποι. Από αυτούς οι 56 παραμένουν ακόμα άνεργοι. Το Σωματείο εκπροσωπεί συνολικά 36 από αυτούς, ωστόσο το κάλεσμα για συμμετοχή στο εγχείρημα είναι ανοικτό προς όλους τους εργαζόμενους. «Δεν έχει σημασία αν είναι στο Σωματείο ή όχι. Το Σωματείο πήρε απλά την πρωτοβουλία να ανοίξει την πόρτα και να βάλει μπροστά τα μηχανήματα», σημειώνει ο κ. Αναγνώστου.

Σε πρώτη φάση οι εργαζόμενοι έχουν αξιολογήσει και θα επιχειρήσουν να πουλήσουν τα στοκ εμπορεύματα και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε νέα παραγωγή. Στην ιστοσελίδα του Σωματείου έχει αναρτηθεί και ένας κατάλογος με τα προϊόντα και τις τιμές τους. Όπως αναφέρει ο Μάκης Αναγνώστου τα προϊόντα θα διατεθούν μέσω πλειστηριασμού με τιμή εκκίνησης το 65% της αρχικής τιμής που αναγράφεται στον κατάλογο.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Σωματείο στα κινητά τηλέφωνα, που αναγράφονται στην επίσημη ιστοσελίδα. Σύντομα ελπίζουν να έχουν και ένα σταθερό τηλέφωνο. «Ελπίζουμε σύντομα να πάρουμε και ένα σταθερό τηλέφωνο για να μπορούμε να επικοινωνούμε. Είναι ο επόμενος στόχος και πιστεύουμε μέχρι αύριο Τετάρτη να το έχουμε», σημειώνει.

Το εγχείρημα τους είναι εντυπωσιακό και πρωτοποριακό, όμως έχει και αρκετές δυσκολίες. «Είχαμε κάποιες συναντήσεις και με ανθρώπους από την Αργεντινή που μας μετέφεραν τις εμπειρίες τους, ωστόσο εμείς επιλέξαμε να κινηθούμε χωρίς να επηρεαστούμε από κάποιον», αναφέρει.

Ο Μάκης Αναγνώστου επισημαίνει πως «δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο». «Αυτό παλεύουμε να κάνουμε, να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο πλαίσιο και αυτό το σκοπό είχαν και οι συναντήσεις μας με τον υφυπουργό Εργασίας Νίκο Παναγιωτόπουλο». Σύμφωνα με τους εργαζόμενους οι συναντήσεις έγιναν σε καλό κλίμα και υπήρξε συμφωνία πως «είναι η κατάλληλη στιγμή για να τεθούν σε λειτουργία εργοστάσια που βρίσκονται στα χέρια των εργαζομένων».


«Δεν υπάρχει κανείς άλλος που να έχει έννομο συμφέρον. Μόνο οι εργαζόμενοι. Εμείς το διεκδικούμε, εμείς θα το δουλέψουμε. Είπαμε στον υφυπουργό ότι εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο πότε θα βγάλει κάποιο νόμο και πότε θα αποφασίσουν οι αρμόδιοι να κάνουν κάτι. Πρέπει να μπούμε μέσα και να βγάλουμε ότι μπορούμε για να επιβιώσουμε», επισημαίνει στο tvxs.gr.

Από την πλευρά του το υπουργείο, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, έχει δώσει υποσχέσεις για προώθηση ενός σχετικού νομοσχεδίου, ώστε να υπάρχει και το νομικό πλαίσιο. «Μας υποσχέθηκε ότι θα το κάνει. Εμείς ξεκαθαρίσαμε πως δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Στόχος μας είναι το εργοστάσιο να περάσει στα χέρια μας. Έχουμε κάνει πρόταση και για τις μετοχές. Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να μην τα παρατήσουμε σε καμία περίπτωση», δήλωσε ο κ. Αναγνώστου και πρόσθεσε:

«Αν δεν κάνει κάτι το υπουργείο θα το κάνουμε από μόνοι μας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Ή θα γίνει κάτι ή θα πάμε με τον δικό μας τρόπο. Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο και δεν γίνεται τίποτα άλλο. Αυτό ξέρουμε και αυτό θα κάνουμε».

O Μάκης Αναγνώστου επισήμανε και τη σημαντικότητα του κινήματος αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί προς τους εργαζόμενους της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, το οποίο όπως τόνισε «δυναμώνει συνεχώς» και εξαπλώνεται ακόμα και εκτός συνόρων. «Υπάρχουν διασυνδέσεις με Αμερική, με Αργεντινή, με Αυστραλία, με Βιέννη με Κοπεγχάγη, με Πολωνία κ.α. Έχουν δημιουργηθεί παντού επιτροπές αλληλεγγύης».
Ενδεικτικό της δυναμικής του κινήματος αλληλεγγύης ήταν και η πορεία και η συναυλία που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή του Θ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Χαρούλη και τους Χαϊνηδες. Το Ιβανόφειο αποδείχτηκε πολύ μικρό για να χωρέσει όλο τον κόσμο που θέλησε να εκφράσει την στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων συμμετέχοντας σε μια συναυλία - γεγονός για τα δεδομένα του εργατικού κινήματος και οι φωτογραφίες το μαρτυρούν...  

www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου