Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Κυβερνητικός τραγέλαφος ενώ η χώρα παραπαίει


Ο κυβερνητικός τραγέλαφος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο Α. Σαμαράς εμφανίζεται αμετακίνητος στην υπόθεση της ΕΡΤ, ενώ προχωρά σε ξαφνικό διάγγελμα αύριο και οι Βενιζέλος-Κουβέλης σηκώνουν το γάντι και του καταλογίζουν την ευθύνη για την πρόκληση εκλογών, τις οποίες κανείς δεν δηλώνει ότι θέλει αλλά παρόλα αυτά παρουσιάζονται ως αναπόφευκτες. Το ΠΑΣΟΚ επιτίθεται προσωπικά στον πρωθυπουργό, αλλά Βενιζέλος και Κουβέλης δεν του ζητούν να καταθέσει την εντολή, την ώρα που στα παρασκήνια συζητείται η αντικατάσταση του.  
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε μάλιστα και το εκλογικό δίλημμα όπως θα το θέσει η Νέα Δημοκρατία: Μεταρρυθμίσεις ή χάος. Απείλησε ευθέως με κίνδυνο διακοπής της χρηματοδότησης της χώρας την ώρα που οι ευρωπαϊκές ηγεσίες τηρούν διφορούμενη στάση στις εξελίξεις, σε μια χώρα όπου η κυβέρνηση δημιούργησε μεγάλη κρίση χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.
 
Η Μέρκελ έσπευσε να δώσει τα έυσημα στον πρωθυπουργό για τις «μεταρρυθμιστικές προόδους» ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ δεν πήρε δημόσια θέση παρόλο που ο Ευ. Βενιζέλος στη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι του έθεσε το θέμα της ΕΡΤ.
 
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με βάση την οποία μπήκε το λουκέτο στην ΕΡΤ μεταφέρεται (για αδιευκρίνιστους λόγους) για την Τρίτη, δηλαδή την επόμενη μέρα της συνάντησης των τριών κυβερνητικών εταίρων. Η ΓΣΕΕ θα συνεδριάσει αύριο για να εξετάσει αν θα προχωρήσει σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, ενώ στο μεταξύ η σεναριολογία οργιάζει. Η είδηση για πραγματοποίηση μυστικής συνάντησης Κουβέλη-Μπακογιάννη διαψεύστηκε και από τις δύο πλευρές με τη διευκρίνιση ότι η Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκεται στο Παρίσι, αλλά στο παρασκήνιο γίνονται συζητήσεις για το ενδεχόμενο σχηματισμού νέας κυβέρνησης με άλλον πρωθυπουργό και την παρούσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
 
Βενιζέλος και Κουβέλης δεν προτίθενται να ζητήσουν από τον Α. Σαμαρά να παραδώσει την εντολή του παρόλο που δέχονται σχετικές εισηγήσεις. Η ομιλία του πρωθυπουργού στο Ναύπλιο σήμερα ήταν απροκάλυπτα προεκλογική, ενώ ο διευθυντής του γραφείου του Γ. Μουρούτης επιτέθηκε στον Δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη για την αφίσα της ομιλίας Τσίπρα αύριο στο κέντρο της Αθήνας.
 
Από το Μέγαρο Μαξίμου έχει δοθεί οδηγία στους υπουργούς να κάνουν δηλώσεις στήριξης του πρωθυπουργού για το θέμα της ΕΡΤ και αυτό συμβαίνει με το φόβο του ανασχηματισμού και της λίστας, αφού αν γίνουν εκλογές θα γίνουν με λίστα γιατί δεν έχει περάσει 18μηνο από τις προηγούμενες. Από τους βουλευτές της ΝΔ οι πλέον δραστήριοι είναι οι Αδ. Γεωργιάδης, Φ. Πιπιλή και Σ. Βούλτεψη και η εικόνα που εκπέμπει η κοινοβουλευτική ομάδα δεν είναι αυτή που θα περίμενε το Μέγαρο Μαξίμου, αφού δεν υπάρχει κύμα υπεράσπισης του λουκέτου.
 
Αύριο συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από τις εκλογές. Ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε διάγγελμα πριν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι κλειστούν το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητώντας τρόπο να λύσουν τον κόμπο που σφίγγει διαρκώς και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση ζητώντας να φύγει η κυβέρνηση για να σταματήσει η εκτροπή. Η απεργία στα ΜΜΕ που συνεχίζεται, τουλάχιστον επισήμως, παρόλο που οι εφημερίδες κυκλοφορούν κανονικά κάνει ακόμη πιο παράλογο το σκηνικό που διαμορφώνεται, ειδικά αν συνεκτιμήσει κανείς ότι εκπέμπει «παράνομα» η μοναδική νόμιμη συχνότητα, αυτή της δημόσιας τηλεόρασης.
 
Πηγή: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου